Nothing to see here, move along, move along
spacerbaschie.nl spacer  Home  Foto's  Link-dump  Links  Info  Smilies  Instellingen  
brouwen 2010-07-19 16:14:46 Nocino  
http://baschie.nl/images/duitsland/tn2_nocino_day0.jpg
Voor wat hoort wat. Ik leer m'n oliecollega bierbrouwen en hij laat me onrijpe walnoten op z'n boeren landgoed plukken te Nordhorn en rijdt me rond in een cabrio Triumph Spitfire mark 4 :-).

Originele nocino gaat als volgt (al is de modernere versie met kruiden en cognac of grappa populairder):

  • Raap 2 kilo onrijpe, groene walnoten
  • Was ze goed af met een borstel en stromend water en snijd ze in vieren (draag handschoenen als je geen bruine vingers wil, en officieel moet je een keramieken mes gebruiken tegen oxidatie; oh well)
  • Doe ze in een 5 liter weckfles, voeg GEEN water toe!
  • Voeg 1400 tot 1800 gram suiker toe en verdeel de suiker goed over de walnoten door goed te schudden en te mixen
  • Laat dit (liefst in de zon) voor maximaal 4 dagen staan, en schud / roer af en toe om de suiker over de walnoten te herverdelen. In die tijd zal de suiker al het water uit de walnoten trekken en gaan ze helemaal onder water staan. Doe af en toe de deksel eraf om lucht te laten ontsnappen.
  • Voeg nu 2 liter 95% alcohol toe en roer goed.
  • Zet op een warme, zonnige plaats en roer de eerste 2 maanden elke dag even om.
  • Filtreren, uitknijpen, en bottelen rond de kerst.

Ik ben benieuwd of dit goed gaat en lekker wordt, want officieel moet je de noten precies op het juiste moment plukken, niet wanneer je gewoon toevallig tijd hebt. Die groene walnoten zijn trouwens helemaal niet zoals je ze zou verwachten. De harde schil is nog niet ontwikkelt, dus je snijdt ze gemakkelijk door, en ze zijn verrassend fris en wit van kleur als je ze net hebt opengesnedem, maar kleuren daarna ontzettend snel zwart aan de snijranden (ook dat schijnt geen goed teken te zijn, maar we zien wel). Het is ook erg koel om te zien hoeveel vocht er binnen een paar uur vrij komt van 2 kilo noten! Hoe dan ook, als het goed is heb ik over een paar maanden stroperige, dikke, zwarte, bitterzoete walnotenlikeur :9) (als ik er zo lang van af kan blijven ;-)).

Reageer!  Er zijn 2 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Jocelyne 2010-07-21 12:52:20  
Klinkt als een leuk recept, ik hoop dat het lukt! Waarom wordt de likeur eigenlijk zwart?
baschie 2010-07-21 15:37:36  
Ja, ik hoop het ook! Ik heb meteen dezelfde avond natuurlijk een klein beetje geproefd en het is veel te alcoholisch (wordt dus later water toevoegen), licht-groen en heeft nog niet heel veel smaak. Ik vermoed dat het grote volume ervoor zorgt dat het zwart lijkt. Daarnaast vermoed ik dat het een oxidatiereactie is, omdat de noten alleen aan de snijranden donker kleuren.
persoonlijk 2010-06-24 21:27:22 Kantoortijden, grrrr  

Aaaargh: koeriers of pakketjesbezorgers. Als je geluk hebt vertellen ze je precies op welke dag ze langskomen en wanneer: tijdens kantooruren. Alsof je een volle dag vrij gaat nemen van je werk om op een pakketje te wachten die minder kost dan een dagje vrij. Niet alle pakketdiensten leveren bij de buren af, en sommigen hebben alleen een schimmig kantoortje in Schiphol waar je na hun derde poging je pakketje alsnog mag komen ophalen. Waardeloos.

Dus laat ik steeds vaker mijn pakketje op het werk bezorgen. Zo ook deze keer, mijn nieuwe telefoon van T-mobile. Hun koerier "levert op 1 van 3 momenten van de dag" hun pakketje af en vertelt je om 21:00 uur de dag van te voren op welke van die 3 momenten dat dan gaat gebeuren. I-DE-AAL! Wat de hel heb ik daar nu weer aan? Kijk, als ik nou kon kiezen voor "de ochtend" of "de avond" dan zou ik een uur of 2 van mijn werk thuis kunnen blijven en zou ik het pakketje thuis laten bezorgen. Maar nee, het is een loterij, waarvan de uitslag elf uur voor de eerst mogelijke levermoment bekend wordt gemaakt. En wat is de uitslag van mijn loterij: morgen, tussen 8 en 10:30, komen ze mijn pakketje brengen en moet iemand (liefst ik) aanwezig zijn die hun mijn identiteitsbewijs kan tonen. 8 uur!! De eerste secretaresse is dan nog niet eens binnen! Als ik dat geweten had, had ik het natuurlijk thuis laten bezorgen. Nu moet ik dus om 6:45 opstaan om op tijd op m'n werk te zijn om mijn eigen pakketje in ontvangst te mogen nemen. Godverdegodverdegodver!

Waarom hebben bedrijven die een dienst aan particulieren leveren "kantoortijden"? (en waarom is 8 uur een kantoortijd. Fatsoenlijke mensen liggen dan nog op bed!) Dat de supermarkten overdag open zijn voor bejaarden, werklozen en thuisblijfmoeders is nog enigszins te begrijpen. Maar het gemeentehuis, postkantoor, de bank, kledingwinkels, electronicawinkels? Moeten mensen niet werken, tijdens kantoortijden, om uberhaupt geld te hebben om dit soort gelegenheden te kunnen bezoeken? Tijd voor een ommekeer! Elk bedrijf of instelling waar een particulier zomaar binnen kan lopen en iets kan aanschaffen of iets kan vragen zou doordeweeks van 17:00 tot 23:00 geopend moeten zijn! En de mensen die zelf in dat soort bedrijven werken moeten maar in het weekend of op koopoverdag (donderdagmiddag in grote steden, vrijdagmiddag in de wat kleinere aanhanggemeentes) hun "behoeftes doen". Precies zoals wij, de negen-tot-zessers (niet 8 tot 5 zoals de morgenstond-met-stront-in-de-mond-brigade je willen doen geloven), dat al jaren hebben gedaan. Stem op mij, stem PVB!

Reageer!  Er zijn 5 reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Abdon 2010-06-24 21:41:59  
Hear hear!!!

In Belgie kun je je pakketje ook laten bezorgen bij het dichtsbijzijnde tankstation. _O_ Dat lijkt me echt ideaal. Of bij de dichtsbijzijnde Albert Heijn, dat lijkt me nog idealer.
baschie 2010-06-24 21:42:47  
In mijn geval is het tankstation dichterbij en langer open, en ik ben helemaal voor!
baschie 2010-06-24 21:45:10  
Ow, en is dat stomme voetbal al afgelopen? ;-)
Abdon 2010-06-24 21:54:25  
Nog iets van een half uur geloof ik.
Jocelyne 2010-06-25 20:47:01  
wat een timing, dit stukje! Ik heb de laatste tijd ook erg last van pakketbezorgers die niet kunnen afspreken (en dan ben ik nog wel een parttime thuisblijfmoeder)
persoonlijk 2010-05-10 22:12:06 Rheims  
http://baschie.nl/images/culi/taittinger.jpg
Woensdag gaan Wipi en ik naar Rheims, de 'hoofdstad' van de Champagnestreek (al roept Épernay dat trouwens ook). Een stad met veel historische plekken, champagnekelders en vooral geweldige restaurants. We hebben gisteren een aardige planning gemaakt en wederom lijkt eten en drinken het thema van de reis te zijn geworden. De eerste dag? Lekker eten in een restaurant en daarna naar de kroeg. De tweede dag? 's ochtends gebouwen, cathedralen, oude plekken, dan onze lunch bij elkaar sprokkelen bij de vele geweldige artisinale slagers, bakkers en kaasboeren die Rheims rijk is, en 's middags naar Taittinger, champagne proeven! 's avonds wederom geweldig en sjiek uit eten en daarna de kroeg in. Vrijdag via een erg leuke traiteur richting Laon, hopelijk een prachtige stad met vele middeleeuwse gebouwen, waar we vast heel goed gaan lunchen :D. Plan B als alles gesloten is ivm hemelvaart: een tour van de champagnestreek. Er moet toch wel ergens iets lekkers te eten te vinden zijn op het platte land!
Reageer!  Er is 1 reactie, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

baschie 2010-05-14 19:20:28  
6 glazen champagne in 4 verschillende locaties op 1 dag :D
persoonlijk 2010-05-09 21:51:25 Ome Bas*  
Even een "bump" van dit artikel, nu met foto!

Ik ben oom van Noor! Een klein, gezond meisje, vanochtend (17 apr 2010) geboren! Gefeliciteerd zus en zwager, pa en ma (of moet ik opa en oma zeggen) woohooo! :cheer: :cheer: :cheer:

Reageer!  Er zijn 6 reacties, beoordeling: 5/5 (n=1) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Jeran 2010-04-18 08:00:23  
Leuk! Van harte gefeliciteerd! Ga de kleine maar lekker een stapel kadootjes brengen.
WiPi 2010-04-19 16:02:18  
Gefeliciteerd!
patrick 2010-04-19 21:41:08  
Gefeliciteerd! Maakt haar moeder het ook goed?
baschie 2010-04-20 22:41:43  
Goed, inderdaad.
Menno 2010-04-22 21:52:39  
Echt geweldig, Baschie! Gefeliciteerd!
Jocelyne 2010-04-29 19:55:30  
gefeliciteerd ome bas!
brouwen 2010-05-09 11:56:25 Drie bier, zes kratjes  

Zo, rust! De eerste keer sinds 4 april dat er geen bier in een plastic emmer in huize baschie staat te fermenteren :-). Zes kratjes bier (en wat mooie champagneflessen en een christoffelfles) vol met overhoppig gerstenat (een 5% Amerikaanse pale ale, een 6 procent India Pale Ale, en een 8 % Imperial India pale ale) staan nu te rusten in m'n trapgatkast, en ik ga pas weer brouwen als ik mezelf een of twee mandflessen heb gekocht om het bier wat langer in te kunnen laten rusten. :proost:

Reageer!  Nog geen reacties, beoordeling: - (-) 
Naam:
  Reactie alleen zichtbaar voor baschie:
Reactie:

Instellingen
Aantal weergegeven berichten
Aantal weergegeven links (in dump)
Toon alle reacties
Draai reactierichting om
Onderwerpen
FVHM
fvhm
Nieuw!
Laatste links

Er zijn 599 berichten (561-565) <<>>